ΕΛΕΝΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

Senior Partner

 • Email
  hvarvayannis@vglawyers.gr
 • Τηλέφωνο
  + 30 2107256047

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Έλενα είναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1993 και Senior Partner στην εταιρεία “ΒΡΕΤΤΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Δ.Ε.”. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς (1991). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος – Master of Laws in International Commercial Law του University of Kent Μεγάλης Βρετανίας (1993). Η Έλενα κατέχει, επίσης, τον τίτλο του Μεταπτυχιακού Διπλώματος – Master of Science in International Medicine – Health Crisis Management της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014) με βαθμό Λίαν Καλώς, ενώ, επί του παρόντος, είναι, Υποψήφια Διδάκτωρ στην Έδρα της Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Το κύριο αντικείμενο απασχόλησής της είναι το Ημεδαπό και Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, (Δίκαιο Ανταγωνισμού, Διεθνείς Συμβάσεις Διανομής & Εμπορικής Αντιπροσωπείας, Βιομηχανική Ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες & Διεθνής Προστασία, Δίκαιο Ανωνύμων Εταιρειών, Συγχωνεύσεις και Due Diligences), οι Δημόσιες Συμβάσεις, το Δίκαιο των Τηλεπικοινωνιών (Broadband & Cable TV Services and Networks) και τα Φαρμακευτικά Προϊόντα. Μεταξύ άλλων, η Έλενα, στο παρελθόν, εκπόνησε ως μέλος τριμελούς ομάδας προτάσεις που υπεβλήθησαν στον Υπουργό Εμπορίου και αφορούσαν στην τροποποίηση των Νόμων “Περί Αθεμίτου Ανταγωνισμού” & “Περί Ελέγχου Μονοπωλίων και Ολιγοπωλίων και Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού”. Συμμετείχε σε ομάδα νομικών συμβούλων, η οποία εκπροσώπησε μεγάλες ημεδαπές και πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σε υποθέσεις που αφορούσαν στη δικαιότερη τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων στην εγχώρια αγορά και στην ακύρωση της πρώτης “Λίστας Φαρμάκων” από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συμμετείχε, επίσης, σε ομάδα νομικών συμβούλων του ΟΤΕ για την πρώτη εισαγωγή των μετοχών του τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών όσο και στο New York Stock Exchange, την ίδρυση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας “COSMOTE”, το “Pay TV & Broadband Services Project” του Οργανισμού και την ίδρυση της θυγατρικής του εταιρείας θαλασσίων τηλεπικοινωνιών “MARITEL S.A.”. Έχει παράσχει νομικές υπηρεσίες σε μεγάλες εγχώριες και διεθνείς τεχνικές εταιρείες σε έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, σηράγγων και γεφυρών.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του “Συλλόγου Αποφοίτων Διεθνούς Ιατρικής – Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας”, πρώτου συλλόγου αποφοίτων του οικείου Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης της και ως Μέλος της “RSF Hellas – Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών & Διάσωσης” -που αποτελεί Τακτικό Μέλος και Liaison Office του “Rescue International Assistance League” για την Ελλάδα- είναι Πάροχος και Εκπαιδεύτρια Α΄ Βοηθειών κατέχοντας μια σειρά πιστοποιήσεων από διακεκριμένους εθνικούς και διεθνείς φορείς. Με την ιδιότητά της αυτή συμμετέχει στην υγειονομική κάλυψη μεγάλων εθνικών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και άλλων εκδηλώσεων μαζικής συγκέντρωσης. Τέλος, παρέχει εκπαιδεύσεις σε στελέχη και εργαζομένους μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων που άπτονται του αντικειμένου των Α’ Βοηθειών.


Η Έλενα είναι έμπειρη χρήστης της αγγλικής (επίπεδο C2), βασικός χρήστης της γαλλικής γλώσσας (επίπεδο A1) και καλός χρήστης της ιταλικής γλώσσας (επίπεδο Β2).

Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, του University of Kent at Canterbury Society, του British Graduates Society, του European Resuscitation Council, του European Society of Cardiology και του Metropolitan Museum of Art, New York, USA.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 • Ημεδαπό και Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο
 • Δίκαιο Ανταγωνισμού
 • Διεθνείς Συμβάσεις Διανομής & Εμπορικής Αντιπροσωπείας
 • Εταιρικό Δίκαιο
 • Τηλεπικοινωνίες
 • Βιομηχανική Ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες & Διεθνής Προστασία
 • Συγχωνεύσεις Ανωνύμων Εταιριών και τα Due Diligences

ΜΟΡΦΩΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πτυχίο, Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, LL.M., University of Kent, Kent, United Kingdom


Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, M.Sc., Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Δείτε παρακάτω δημοσιεύσεις και εκδόσεις.

 • “Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ιατρική των Καταστροφών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο – Η Σύσταση του Κέντρου Έρευνας”, Διπλωματική Διατριβή δημοσιευθείσα στη Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάιος 2014.
 • “A Centre for Modern Research and Education in Disaster Medicine in Southeastern Mediterranean”, Μάιος 2013.
 • “Copyright Protection for Satellite Broadcasting in the Community”, Διπλωματική Διατριβή δημοσιευθείσα στη Βιβλιοθήκη του “University of Kent at Canterbury”, Οκτώβριος 1992.
 • “Competition Laws of Europe-Chapter IX”, Butterworths, 1995, “Greek Business Law: An Update”, vol. 6, issue 11, 1995, European Business Law Review.
 • Παρατηρήσεις στην Πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου για την Τροποποίηση του Ν. 703/77, “Η Ναυτεμπορική”, Παρασκευή 22 Ιουλίου 1994.
 • Διετέλεσε ανταποκρίτρια του Περιοδικού “European Business Law Review”, του εκδοτικού οίκου Kluwer Law International [Graham & Trotman], σε θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του εμπορικού δικαίου στην Ελλάδα.
 • Διετέλεσε ανταποκρίτρια του Περιοδικού “Corporate Aquisitions and Mergers – Newsletter”, του εκδοτικού οίκου Kluwer Law International, σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του εμπορικού δικαίου.
 • Διετέλεσε ανταποκρίτρια του Περιοδικού “International Trade Law & Regulation”, του εκδοτικού οίκου Sweet and Maxwell/ESC Publishing, σε θέματα σχετικά με το εμπορικό δίκαιο.
 • Δημοσιεύσεις στο περιοδικό “European Competition Law Review”, του εκδοτικού οίκου Sweet and Maxwell/ESC Publishing, σε θέματα σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Ν. 703/77 και αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην αντιμετώπιση κάθε υπόθεσης αποδίδουμε μέγιστη βαρύτητα στους παράγοντες “κόστος - χρόνος - αποτελεσματικότητα”.

Στοιχεία επικοινωνίας